29 augustus 2019

share
EmailLinkedInTwitter

Utrecht – De provincie Utrecht heeft voor het versnellen en optimaliseren van middenhuurprojecten zeven projecten geselecteerd voor de Challenge Middenhuur. Met behulp van externe expertise en intensieve begeleiding krijgen de projecten de kans om een stap voorwaarts te zetten richting realisatie. De geselecteerde projecten zijn afkomstig van corporaties, beleggers, ontwikkelaars en gemeenten. Stec Groep is procesbegeleider van de challenge.

De Provincie Utrecht heeft relatief weinig middeldure huurwoningen terwijl er een groeiende behoefte is. Steeds meer huishoudens zijn aangewezen op deze vrijesectorhuurwoningen. Een hypotheek voor een koopwoning krijgen ze niet en voor sociale huur komen ze niet in aanmerking. Het doel van de challenge is het vergroten van het aanbod van middenhuurwoningen. Daarbij is het belangrijk dat de woningen daadwerkelijk geschikt zijn voor middeninkomens, met passende prijsniveaus en een kwalitatieve afwerking.

Van de twaalf aanmeldingen zijn zeven projecten geselecteerd door de jury. De jury bestaat Rob van Muilekom (gedeputeerde wonen en binnenstedelijke ontwikkeling provincie Utrecht), Rob van Gijzel (voorzitter Samenwerkingstafels Middenhuur en voormalig burgemeester Eindhoven) en Professor Edwin Buitelaar (Universiteit Utrecht en Planbureau voor de Leefomgeving). De komende maanden worden de projecten intensief begeleid door Stec Groep, de provincie Utrecht en externe experts. Begin 2020 maakt de vakjury tijdens een netwerkbijeenkomst de winnaar bekend.

De challengeprojecten variëren van aard: van concrete gebiedsontwikkelingen en transformaties, tot markttoetsen voor corporaties tot innovatieve ideeën voor het financieren van middenhuurprojecten, community building en doorstroming. Externe experts ondersteunen de projecten om concrete hick-ups weg te nemen. Bijvoorbeeld bij het opstellen van een anterieure overeenkomst, het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek of het bij elkaar brengen van stakeholders.

De projecten op een rij met betrokken stakeholders:

  • Snellerpoort, Woerden (Groen-West en gemeente Woerden)
  • Luno, Houten (Wonam en gemeente Houten)
  • Pilot middenhuur via Woningnet (Woningnet, beleggers, gemeente Utrecht)
  • Diverse locaties Soest (RV&O en gemeente Soest)
  • Garantstellingsfonds middenhuur (Maatschappelijk Financieren)
  • Planetenbaan, Maarssen (Waerdevast en gemeente Stichtse Vecht)
  • Spin-off Place2BU (Tessa van der Hart en gemeente Utrecht)