21 maart 2018

share
EmailLinkedInTwitter

Locatiedynamiek bedrijven in 2017 hoogste sinds 2000

De bovenregionale locatiedynamiek in Nederland steeg in 2017 naar recordhoogte: 52 bedrijven, 11.800 arbeidsplaatsen. Redenen: hoge economische groei, Brexit en groei in logistiek. De Brexit leidde in 2017 tot vestiging van 3 grote kantoorgebruikers in Nederland en tal van kleinere ondernemingen. Het nieuwe hoofdkantoor van Unilever is nog niet meegeteld. Vooral de regio’s Amsterdam, Utrecht en Noord-Limburg scoren met het aantrekken van grote nieuwe bedrijven. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van Stec Groep naar strategische bedrijfsverplaatsingen naar en in Nederland door grote bedrijven.

Sinds 2000 houdt Stec Groep de Database Bovenregionale Locatiebeslissingen Nederland (DLN) bij. De database geeft een overzicht van alle (aangekondigde) strategische locatiebeslissingen in Nederland met een omvang van tenminste 50 arbeidsplaatsen en over een afstand van tenminste 25 kilometer. Het gaat om buitenlandse ondernemingen die voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zetten, Nederlandse en buitenlandse bedrijven die over grote afstand binnen Nederland verhuizen en ‘groeiers’ die elders in Nederland een nieuwe vestiging opzetten. Nieuwe bedrijven geven vaak veel spin-off en geven de huidige locatievoorkeuren van het bedrijfsleven weer.

Brexit grote impuls voor kantoren en Amsterdam
De kantorenmarkt kende ruim 20 bedrijfsvestigingen waarmee zo’n 5.000 banen gemoeid zijn. De eerste Brexit–buit voor Amsterdam betrof onder andere MUFG (Japanse zakenbank), MarketAxess (handelsplatform) en het Europees Medicijn Agentschap. Verder blijkt de hoofdstad erg in trek bij bedrijven uit de TMT-sector (Technologie, Media en Telecom). Zo besloot Netflix tot een forse investering in het EMEA hoofdkantoor en koos Rubrik (snel groeiend bedrijf uit Silicon Valley) voor een vestiging in Zuidoost. De beschikbaarheid van hoogopgeleid personeel, een grootstedelijke omgeving en quality of life zijn van belang bij de keuze voor Amsterdam.

Niet alleen Amsterdam trok kantoren aan: Vodafone/Ziggo koos tegendraads voor een nieuw onderkomen in Utrecht in plaats van Amsterdam. Opvallende transacties waren verder DXC in Rijswijk, Cendris met een nieuw callcenter in Groningen, Roompot Vakanties dat een nieuw hoofdkantoor bouwt in Goes en het besluit van AVEBE om de R&D-activiteiten te concentreren op Zernike Campus in Groningen.

Veel dynamiek bij zeer grote distributiecentra
Meer dan 20 grote beslissingen in 2017 betrof logistiek en distributie. Het gaat vooral om e-commerce activiteiten (een derde van de logistieke transacties in 2017). Opvallend waren de vele locatiebeslissingen in de supermarktbranche. Zowel Albert Heijn, Jumbo, Lidl als Plus koos afgelopen jaar voor nieuwe DC’s. In de logistiek springt de megatransactie van Inditex (Lelystad) het meest in het oog. Daarnaast waren er locatiebeslissingen van Bleckmann, Broekman Logistics, Lidl en PostNL (alle vier in Venlo), Pantos Logistics (Tilburg), AH (Eindhoven), Lidl (Roosendaal), Mediq (Bleiswijk), AS Watson / Kruidvat (Ede) en Jusda (Wijchen).

Hub Ploem, logistiek expert van Stec Groep: “We constateren al jaren veel dynamiek onder grote logistiek dienstverleners, retailers en verladers. Ook de komende jaren verwachten we hoge locatiedynamiek. Enkele grote e-commerce partijen en retailers adviseerden we recent over de locatiekeuze, zij zullen binnenkort de vestigingslocatie bekend maken. Daarbij merken we wel dat de regionale arbeidsmarkt steeds vaker doorslaggevend is in de locatiekeuze, niet alleen de beschikbaarheid van grote kavels.”

De investeringsdynamiek in industrie groeide in 2017, met name buiten de Randstad. Enkele voorbeelden: Mueller (fabrikant tanks voor agrofoodsector) koos voor samenvoeging van 3 locaties op bedrijventerrein Laarberg in Groenlo, recycler Purified Metal Company en metaalbedrijf Van Merksteijn bouwen nieuwe fabrieken in Delfzijl en Eemshaven en Van Oers United (agrofood productie) opent een nieuwe vestiging in Steenbergen.

Amsterdam kampioen nieuwe bedrijven 2017
De meeste grote bedrijven kozen in 2017 voor de regio Amsterdam (12 bedrijven) en de regio Utrecht (6 bedrijven). In regio Amsterdam vestigden zich onder andere de (internationale) hoofdkantoren van BPD, Kraft Heinz, LeasePlan (allen Amsterdam) en Chiesi Pharmaceuticals (Schiphol). In totaal zijn de vestigingen in regio Amsterdam goed voor bijna 3.000 arbeidsplaatsen. De regio Utrecht verwelkomde onder andere VodafoneZiggo (Utrecht), Over Morgen (Amersfoort) en distributiecentra van Fiege en Jumbo (beide Nieuwegein), samen goed voor ruim 2.300 arbeidsplaatsen. Ten slotte: Gelderland (7 bedrijven, 900 arbeidsplaatsen), Zuid-Holland (5 bedrijven, 800 arbeidsplaatsen) en Limburg (5 bedrijven, 850 arbeidsplaatsen) scoorden ook goed.

Meer (achtergrond)informatie vindt u hier.