19 november 2013

share
EmailLinkedInTwitter

Jan Rademaker van de stadsregio Parkstad Limburg heeft de prijs gewonnen voor zijn idee over het gezamenlijk afdekken van het ‘financieel-juridisch risico bij het schrappen van nieuwbouwplannen in het kader van ‘snoeien om te bloeien’. Doel van het idee is het versnellen van de overheidsbeslissing om te snoeien in nieuwbouwplannen.

Jan Rademaker ontving de prijs uit handen van Esther Geuting, directeur innovatie van Stec Groep. Volgens Esther Geuting kunnen we met dit idee voorkomen dat gemeenten op hun handen gaan zitten wanneer ze schadeclaims vrezen als gevolg van het schrappen van plannen. Dit risico is nu groot, omdat wethouders niet alleen naar de kans van slagen van een private schadeclaim kijken, maar vooral naar het gevolg van een eventuele schadeclaim. Hierdoor worden deze plannen alsnog ontzien en blijven te veel plannen in de lucht hangen. Overheidsingrijpen blijft uit, en alle gemeenten blijven naar elkaar kijken. Geen enkel lastig plan wordt geschrapt, maar kwalitatief goede plannen worden hierdoor wel beconcurreerd.

Het winnende idee van Jan Rademaker is in de kern een financieel arrangement dat de financiële risico’s rondom het schrappen van plannen vanuit regionaal risicomanagement tackelt, zodat de gemeente kan doen wat ze moet doen.

De prijs bestaat uit vijf adviesdagen van Stec Groepen om samen met de stadsregio Parkstad Limburg het idee uit te werken.

Verdere informatie krijgt u van Esther Geuting, directeur innovatie Stec Groep, telefoon 026 – 751 41 00.