24 maart 2016

share
EmailLinkedInTwitter

De bovenregionale locatiedynamiek van bedrijven in Nederland trekt door de economische groei aan. Namen bedrijven in 2014 maar 28 grote locatiebeslissingen, in 2015 steeg dit aantal naar 38; de hoogste investeringsdynamiek sinds 2007. Het gaat in totaal om ruim 8.000 arbeidsplaatsen. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van economisch bureau Stec Groep naar strategische bedrijfsverplaatsingen in Nederland door grote bedrijven (> 50 arbeidsplaatsen) over grotere afstand (> 25 kilometer). “Vooral logistiek is een opvallend sterke performer binnen het locatiezoekende bedrijfsleven”, aldus Peter van Geffen, directeur Stec Groep.

Brabant en regio Amsterdam in regiotop 3

De meeste grote bedrijven kozen in 2015 voor Brabant (14 bedrijven) en de regio Amsterdam (11 bedrijven). Voor Noord-Brabant kozen onder andere Bol.com (Waalwijk), XPO Logistics (Tilburg) en DPD (Oirschot), samen goed voor 2.700 arbeidsplaatsen op langere termijn. De regio Amsterdam (inclusief Schiphol) verwelkomde onder andere nieuwe (Europese) hoofdkantoren van Samsung, SBM Offshore en Embraer. Deze vestigingen zijn samen goed voor 900 arbeidsplaatsen. Limburg trok met Arvato (Gennep), Michael Kors en PVH Europe (beide Venlo) een aantal grote investeerders aan. Samen zijn deze drie distributiecentra uiteindelijk goed voor circa 1.900 arbeidsplaatsen. Dit bevestigt de positie van Noord-Limburg en Brabant als logistieke hotspots in Nederland en Europa.

Logistiek domineert bedrijvendynamiek

Meer dan 35% van de in totaal 38 bovenregionale locatiebeslissingen betreft logistiek en distributie. Het gaat in toenemende mate om zeer grootschalige distributiecentra (kavels van 10 tot 20 hectare) en daarmee ook een sterke werkgelegenheidsimpuls (vestigingen met 400 tot 1.000 arbeidsplaatsen). Naast de al genoemde namen, springt de komst van onder meer Primark naar Roosendaal (eerste vestiging in Nederland) in het oog. Daarnaast werden er investeringen van Dynalogic (Breda) en Huawei (Eindhoven) genoteerd.

Bovenregionale dynamiek kantoren krabbelt op

Voor het eerst in jaren ziet Stec Groep dat het aantal grootschalige en bovenregionale kantoortransacties toeneemt. In 2015 ging het om 18 grote vestigingen. De regio Amsterdam-Schiphol was het meest in trek voor kantoren. Naast de al genoemde bedrijven ging het onder andere om Henkel en Fremantle Media. Utrecht – traditioneel goed bij het aantrekken van nationale hoofd- en verkoopkantoren – scoorde met de vestiging van bijvoorbeeld Itris en Chubb Fire & Security. Andere opvallende transacties in de kantorenmarkt waren TÜV Rheinland in Arnhem (samenvoeging van kantoren uit Apeldoorn en Enschede), Shimano in Eindhoven (verplaatsing van kantoorfuncties uit Nunspeet) en Ausnutria Hyproca in Zwolle (samenvoeging van kantoren in Heerenveen en Almelo).

In de industrie waren ten slotte majeure investeringsbeslissingen in 2015 van een nieuwe babyvoedingsmiddelenfabriek van Nutricia in Cuijk (450 arbeidsplaatsen) en een nieuwe productiefaciliteit van Dalco Food in Oosterhout (uitbreiding met nieuwe locatie, naast huidige locatie in Oss).

Verwachtingen positief; arbeidsmarkt wordt voor logistiek belangrijke vestigingsfactor

“We verwachten voor de komende jaren dat het aantal beslissingen weer op het niveau komt van voor de crisis. De toenemende vraag naar grootschalige logistiek zal het beeld blijven domineren. Het gaat om groei en verplaatsing van grote operaties in de distributie voor Nederland en voor Europa. Ook industriële bedrijven zullen meer en meer logistieke ondernemingen worden”, aldus Peter van Geffen. “Stec Groep ziet verder dat logistieke bedrijven, naast traditionele factoren als transportkosten en bereikbaarheid, steeds meer belang hechten aan voldoende arbeidspotentieel in hun overweging om zich ergens te vestigen. Samen met de beschikbaarheid van grote kavels en het snel operationeel kunnen zijn, zijn dit factoren waar gemeenten en regio’s de komende jaren het verschil kunnen maken.”

Klik hier voor meer achtergronden en tabellen.

Sinds 2000 houdt Stec Groep de Database Bovenregionale Locatiebeslissingen Nederland (DLN) bij. De database monitort alle (aangekondigde) strategische locatiebeslissingen in Nederland met een omvang van ten minste 50 arbeidsplaatsen en over een afstand van tenminste 25 kilometer. Het gaat om buitenlandse ondernemingen die voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zetten, Nederlandse en buitenlandse bedrijven die over grote afstand binnen Nederland verhuizen of vestigingen samenvoegen en ‘groeiers’ die elders in Nederland een nieuwe vestiging opzetten. Stec Groep houdt de database bij om locatievoorkeuren van bedrijven systematisch te monitoren en sterke en zwakke punten van regio’s te identificeren.