14 mei 2014

share
EmailLinkedInTwitter

De bovenregionale locatiedynamiek in Nederland vertoont tekenen van herstel. Voor het eerst in drie jaar vertoonde het aantal locatiebeslissingen een stijging: 33 bovenregionale locatiebeslissingen in 2013 waarmee bijna 5.000 arbeidsplaatsen gemoeid zijn (in de periode 2010-2012 ging het gemiddeld om 29 locatiebeslissingen). Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Stec Groep naar strategische bedrijfsverplaatsingen in Nederland door grote bedrijven (>50 arbeidsplaatsen) over grotere afstand (>25 kilometer). “Bedrijven durven weer voorzichtig aan groei en expansie te denken”, aldus Peter van Geffen, directeur van Stec Groep. “Wat daarbij vooral opvalt is dat regio’s en locaties met een sterk profiel – vooral Amsterdam en Utrecht voor kantoren en Brabant voor logistiek – het veel beter doen dan regio’s en locaties zonder sterk profiel. De markt wordt daarmee tweekoppiger.”

Sinds 2000 houdt Stec Groep de Database Bovenregionale Locatiebeslissingen Nederland (DLN) bij. De database geeft een compleet overzicht van alle (aangekondigde) strategische locatiebeslissingen in Nederland met een omvang van ten minste 50 arbeidsplaatsen en over een afstand van tenminste 25 kilometer. Het gaat om buitenlandse ondernemingen die voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zetten, Nederlandse en buitenlandse bedrijven die over grote afstand binnen Nederland verhuizen of vestigingen samenvoegen en ‘groeiers’ die elders in Nederland een nieuwe vestiging opzetten. Stec Groep houdt de databases bij om locatievoorkeuren van bedrijven systematisch te monitoren en sterke en zwakke punten van regio’s te identificeren.

Top 3 in 2013: Noord-Brabant, regio Amsterdam en Utrecht

De meeste grote bedrijven kozen in 2013 voor Brabant, de regio Amsterdam en Utrecht (iedere regio 6 grotere bedrijven). In Noord-Brabant vestigden zich Infosys BPO en Wipro (beide Eindhoven) en Nokia Solutions and Networks (Tilburg), samen goed voor 850 arbeidsplaatsen. Voor Utrecht kozen onder andere Unit4 (Utrecht), Red Swan (Amersfoort) en Tie Kinetix (Breukelen), goed voor ruim 800 arbeidsplaatsen. De regio Amsterdam verwelkomde onder andere nieuwe (Europese) hoofdkantoren van Huawei, Diesel, Pernod Ricard en Tesla Motors (alle kozen voor Amsterdam, 600 arbeidsplaatsen totaal). Zuid-Holland scoort in 2013 ook met circa 800 arbeidsplaatsen. Onder andere Sligro (Lansingerland), Nippon Express in opdracht van Canon (Maasvlakte, Rotterdam) en 3M (Delft) zijn de grote blikvangers in Zuid-Holland.

 Logistiek domineert locatiedynamiek

40% van de in totaal 33 bovenregionale locatiebeslissingen betrof logistiek en distributie. Het al genoemde Canon springt daarbij in het oog (samenvoeging meerdere distributiecentra). Daarnaast zijn Action (uitbreiding met nieuw distributiecentrum in Echt-Susteren), Wehkamp (nieuw e-fulfilmentcentrum in Zwolle ter vervanging van locatie in Dedemsvaart), iForce (e-fulfilment en retourcenter in Heteren dat op termijn nieuw bouwt in Nijmegen) en Lidl (nieuw Europees distributiecentrum voor non-food artikelen in Oosterhout) opvallende transacties.

Andere opvallende investeringsbeslissingen in 2013 zijn een servicecentrum van IBM in Groningen (beoogde omvang: 250 tot 300 arbeidsplaatsen), DVB Bank SE op Schiphol (circa 100 arbeidsplaatsen) en twee investeringen in productievestigingen in Heerenveen (AusnutriaHyproca en Compakboard), samen goed voor circa 300 nieuwe banen.

 “Komende jaren licht herstel”

Een tot anderhalf jaar na economische groei trekt de bovenregionale bedrijvendynamiek normaliter aan, aldus Stec Groep. Directeur Peter van Geffen: “Veel van onze klanten melden toegenomen belangstelling van grote bedrijven. De verwachting is daardoor dat komende jaren meer en grotere nieuwe buitenlandse bedrijven naar Nederland komen, maar ook dat bedrijven die al in Nederland zijn gevestigd extra vestigingen opzetten of over grote afstand verplaatsen. De dynamiek in de logistiek is op dit moment al zeer groot en dat zal naar onze verwachting zo blijven.”

Klik hier voor meer achtergronden en tabellen.

Wilt u meer informatie? Bel of stuur een e-mail aan Hub Ploem (h.ploem@stec.nl) of Peter van Geffen (p.vangeffen@stec.nl). Ons telefoonnummer is 026 – 751 41 00.