17 juli 2017

share
EmailLinkedInTwitter

Afgelopen donderdag organiseerde Stec Groep in opdracht van 10 gemeenten in Noordoost-Brabant (o.a. ’s-Hertogenbosch, Meierijstad, Oss, Uden) een beleggingsmeeting rondom middeldure huurwoningen. 50 aanwezigen van gemeenten, provincie, particuliere beleggers, institutionele beleggers en andere marktpartijen kwamen samen om de kansen voor het segment en verdere samenwerking te verkennen. Conclusie: zinvolle meeting, vaker doen! Hieronder een kort verslag.

Waarom zo’n regionale beleggingsmeeting middeldure huur?
De 10 gemeenten in de regio Noordoost-Brabant merken al langere tijd dat er een steeds groter gat op de woningmarkt aan het ontstaan is tussen sociale huurwoningen en koopwoningen. Dat gat kan worden ingevuld door middeldure huur. Aangezien dat segment niet vanzelf van de grond komt, vonden wethouders het belangrijk om het gesprek met beleggers aan te gaan.

5.600 tot 6.200 middeldure huurwoningen nodig
Voor de 10 gemeenten onderzocht Stec Groep de marktpotentie van het segment. Tijdens de meeting werden ze gepresenteerd: de komende 10 jaar is de marktruimte voor middeldure huur in Noordoost-Brabant circa 5.600 tot 6.200 woningen. Het grootste deel van de behoefte betreft appartementen en/of nultredenwoningen; in ’s-Hertogenbosch is er ook nog een grote behoefte aan eengezinswoningen. Ook in de kleinere kernen is behoefte aan middeldure huur.

Wethouder Pennings: verdere samenwerking tussen gemeenten en beleggers cruciaal
Peter Pennings, wethouder in Vught, opende de meeting namens de 10 gemeenten. Hij schetste treffend de problematiek op de woningmarkt, waarbij middeninkomens die willen huren nu tussen wal en schip vallen. Gezien het langere termijn perspectief van beleggers, zijn zij de uitgelezen partij om afspraken mee te maken. Ook Wanda Verstegen van de provincie Noord-Brabant gaf namens gedeputeerde Erik van Merrienboer aan dat middeldure huur van groot belang is om de kwalitatieve woningbehoefte in de provincie in te vullen.

Beleggers heel positief over meeting, borging door gemeenten dat locaties beschikbaar komen belangrijk
Tijdens de beleggingsmeeting pitchten vijf wethouders een kansrijk project voor middeldure huur in hun gemeente. De wethouders van Oss, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Uden en Vught lieten zien hoe zij aankijken tegen middeldure huur, en welke locaties er beschikbaar komen. De aanwezige beleggers reageerden positief op de projecten, stelden goede vragen, en vroegen om herhaling van een dergelijke bijeenkomst. Co Koning, directeur van Vastgoed Belang: ‘Ik vind dit een waardevol initiatief van de 10 gemeenten, een mooie aanvulling op de samenwerkingstafels van Rob van Gijzel’. Ook Hielke Bokma, acquisiteur bij Bouwinvest en Wim Mol, acquisiteur bij Delta Lloyd Vastgoed complimenteerden de gemeenten met de organisatie van de meeting. Wel vroegen ze de gemeenten concreet te worden over de locaties, te borgen dat de locaties echt voor middeldure huur beschikbaar komen, en passend grondprijsbeleid te voeren.

18 mogelijke projecten beschikbaar in Noordoost-Brabant
Wethouder Peter Pennings sloot de beleggingsmeeting af met het voornemen de bijeenkomst te herhalen. Koos Loose, wethouder te Sint-Michielsgestel, onderstreepte het belang om regionaal op te blijven trekken. De aanwezige beleggers marktpartijen hebben na afloop van de bijeenkomst – naast de vijf projecten die zijn gepitcht – nog eens informatie van dertien projecten ontvangen. Zij kunnen direct contact opnemen met de gemeenten.

Vragen over de bijeenkomst of over middeldure huur? Neem contact op met Bart Dopper (b.dopper@stec.nl), Lisette Thijssen (l.thijssen@vught.nl) of Wanda Verstegen (wverstegen@brabant.nl)