Wilt u de juiste keuzes maken in uw nieuwbouwprogrammering? Kansen voor wonen, zorg en welzijn combineren en verzilveren? Actief aan de slag met uw bestaande woningen en leefbaarheid in wijken? Dan is dit het moment! Vanaf 2026 moet iedere gemeente (en provincie) een volkshuisvestingsprogramma hebben. Dit programma vervangt de woon(zorg)visie en bevat uw integrale visie op wonen, zorg, welzijn en leefbaarheid.
Ons jaarlijkse wooncongres heeft dit jaar daarom als thema: ‘Uw volkshuisvestingsprogramma in één dag!’ Het Stec wooncongres is hét moment om uw visie en uitvoeringsagenda voor de thema’s van het volkshuisvestingsprogramma scherp te stellen. U te laten inspireren door praktische voorbeelden én hulp te krijgen van woon- en zorgprofessionals, collega’s uit het hele land en Stec Groep.
Samen naar het raamwerk voor uw volkshuisvestingsprogramma
We beginnen het congres gezamenlijk. We stellen een ‘startnotitie’ op dat dient als raamwerk voor het volkshuisvestingsprogramma. Vragen die we beantwoorden: welke onderdelen en thema’s neemt u allemaal op in het volkshuisvestingsprogramma? Welke doelen, kansen en verplichtingen zijn er? En hoe benut u deze? Welke goede voorbeelden zijn er al?
Met woonzorgpartners in gesprek in een ‘stakeholdersbijeenkomst’
Naast de inhoud staan we stil bij het proces. In de stakeholdersbijeenkomst schuiven de belangrijkste samenwerkingspartners aan: gemeente, woningcorporatie en zorgpartij. Met hen bespreken we de belangrijkste do’s en don’ts. Hoe kom je samen tot een gedragen resultaat?
Inhoudelijk verdiepen op drie thema’s volkshuisvestingsprogramma
Na het plenaire deel verdiepen we de inhoud op drie thema’s (in deelsessies):
- Nieuwbouw en betaalbaar: Erik de Leve (specialist woningmarkt) praat u bij over hoe betaalbare nieuwbouw te realiseren. Hoe werken de beleidskeuzes door in de grondexploitatie? En welke knoppen heeft u om aan te draaien?
- Wonen en zorg: Luuk Lentferink (senior adviseur) gaat met u aan de slag met woonzorgzones en regionale spreiding. Aan de hand van een simulatie voeren we het gesprek met elkaar: wat werkt wel en wat werkt niet?
- Bestaande voorraad: Lukas Meuleman (senior adviseur) gaat met u in gesprek over het beter benutten van de bestaande woningvoorraad. Hoe kunnen optoppen, splitsen, aanplakken of woningdelen in uw gemeente bijdragen aan het inlossen van de woonopgave?
We delen onze visie en gaan met uw inbreng en andere toonaangevende voorbeelden aan de slag met de woonopgaven. De deelsessies bieden u concrete en direct bruikbare tips voor uw programma. Iedereen kan twee deelsessies volgen.
U gaat naar huis met praktische tips en een raamwerk voor uw volkshuisvestingsprogramma
Aan het einde van de dag weet u precies wat u moet doen. Hoe u slim meters maakt om uw lokale volkshuisvestingsprogramma tot een succes te maken en hoe u hier uitvoering aan geeft. Zo gaat u goed voorbereid 2026 tegemoet! Met de oogst van de dag scherpen wij de startnotitie aan en deze sturen we na, zodat u een handig naslagwerk heeft.
Stec-à-tête tijdens de borrel
We eindigen de dag met een borrel waar u alle informatie rustig kunt laten bezinken. Ook staan er Steccers voor u klaar voor een Stec-à-tête om u te voorzien van advies over uw situatie.
Het congres richt zich op overheden (gemeenten, regio’s, provincies, ministeries), corporaties en zorgpartijen die gezamenlijk een succes willen maken van het volkshuisvestingsprogramma.
Deelname aan het congres is gratis. Aanmelden kan via bovenstaande knop. Tot één week voorafgaand aan het congres kunt u zich kosteloos afmelden. Bij een afmelding binnen één week of een no-show worden er wél kosten in rekening gebracht. We rekenen hiervoor een bedrag van € 50,- excl. btw.
Programma
12:00 uur | Lunch en gelegenheid tot netwerken en het ontmoeten van collega’s uit het werkveld |
12:30 uur | Welkom en toelichting op het programma door Esther Geuting, directeur innovatie bij Stec Groep. Esther is uw dagvoorzitter gedurende het congres |
12:45 uur | Startnotitie opstellen. Luuk Lentferink, senior adviseur bij Stec Groep, gaat in op de inhoud van het volkshuisvestingsprogramma en geeft tips en tricks mee om deze succesvol te maken |
13:15 uur | De stakeholdersbijeenkomst. Samenwerkingspartners (gemeente, corporatie en zorgpartij) gaan in gesprek over de do’s en don’ts voor een gedragen proces en resultaat |
13:45 uur | Koffiepauze |
14:00 uur | Verdiepende themasessies volkshuisvestingsprogramma (ronde 1) |
14:45 uur | Gelegenheid om te wisselen naar ronde 2 |
15.00 uur | Verdiepende themasessies volkshuisvestingsprogramma (ronde 2) |
15:45 uur | Borrel, Stec-à-tête en gelegenheid om te netwerken |