31 augustus 2016

share
EmailLinkedInTwitter

Zelfbouw is goedkoper en minder risicovol dan seriebouw voor gemeenten. Dat valt op te maken uit onderzoek van minister Blok naar elf projecten waarbij de bewoners zelf hun droomwoningen ontwikkelden.
Nederland is geen zelfbouwland. Relatief weinig gemeenten bieden locaties aan of ondersteunen burgerinitiatieven van doe-het-zelvers. Het heeft voor een deel te maken met het negatieve imago dat er heerst, stelt Esther Geuting.
Namens Stec Groep deed Geuting voor het eerst onderzoek naar de verschillen in kosten tussen seriebouw en zelfbouw voor gemeenten. “De resultaten hebben mij verrast”, licht Geuting toe. “Zelfbouw kan naast projectmatige bouw een effectieve productiemachine zijn voor gemeenten.” Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Zelfbouw? Een productiemachine? Geuting nuanceert daarom ook dat het onderzoek is gebaseerd op elf zelfbouwprojecten. Van absolute wetenschap is geen sprake, realiseert ze zich.

Zelfbouw kan gemeenten op langere termijn meer geld opleveren

Niettemin rekent het onderzoek ‘Eigenbouw de moeite waard’ met een aantal in Holland heersende opvattingen over zelfbouw af. Zo blijken de kosten die gemeenten maken voor eigenbouw helemaal niet hoger te zijn dan voor seriebouw. Sterker, ze zijn bijna 30 procent lager, 14.000 euro voor seriebouw om 10.000 euro voor een zelfbouwexemplaar. Ook de bouwkosten zijn bij eigenbouw iets lager. Geuting: “Verschillende voorbeelden tonen daarnaast aan dat zelfbouw gemeenten op de langere termijn ook meer geld kan opleveren in de vorm van grondopbrengst.”

Klik hier voor het gehele artikel dat 29 augustus in Cobouw verscheen.