Duurzaam en inclusief

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Bij Stec Groep werken we in onze projecten aan toekomstbestendige woon-, werk- en leefomgevingen. Onze duurzame blik op de toekomst dragen we niet alleen uit in onze adviezen. Ook in onze alledaagse werkomgeving ondernemen we maatschappelijk verantwoord. We zetten continu stappen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit, inclusiviteit en eerlijke ketens. Hieronder een greep uit onze bijdragen aan een schonere en betere wereld.

Energiezuinig tijdloos kantoor

Ons kantoor is gevestigd in een rijksmonument ontworpen door Dudok. Voordat we in 2007 onze intrek namen in dit gebouw stond het al jarenlang leeg. We hebben het pand weer een bestemming gegeven met een tijdloos ingericht kantoor wat nog jaren mee kan. We huren het kantoor via een ‘green lease’-contract wat betekent dat verdere verduurzaming van ons kantoor op papier vastligt. In de voorbije jaren zijn al de nodige stappen gezet in de verduurzaming van ons kantoor. Zo zit er nu isolatieglas in de monumentale gevel, is het dak van het kantoor geïsoleerd en bekleed met mos sedum en zonnepanelen, maken we gebruik van honderd procent Nederlandse groene stroom en gebruiken we voor de bijverwarming CO2-gecompenseerd gas.

Met het interieur van ons kantoor hebben we ook rekening gehouden met duurzaamheid. We maken gebruik van tweedehands designmeubilair en zijn bijvoorbeeld onze akoestische kamerschermen gemaakt van oude plastic flessen. We hebben alleen stroomverbruikers met energielabel A en er is een waterbesparende bediening ingebouwd in onze toiletten, wastafels en vaatwassers.

Reizen doen we milieuvriendelijk

Ons kantoor is gevestigd op loopafstand van station Arnhem Centraal. Al onze medewerkers reizen van en naar kantoor met het openbaar vervoer of de fiets. Klantafspraken in het gehele land proberen we zoveel als mogelijk met het openbaar vervoer te doen. We gebruiken A-labelauto’s van GreenWheels of de OV-fiets wanneer locaties beperkt bereikbaar zijn met het OV. Medewerkers kunnen ook privé gebruik maken van deze diensten. Voor degenen die op de (race)fiets komen hebben we een beveiligde fietsenstalling en een douche beschikbaar op ons kantoor.

Onze werkzaamheden en duurzaamheid gaan hand in hand

Duurzaam ondernemen is voor ons de standaard. Tijdens onze dagelijkse werkzaamheden besteden we hier aandacht aan. Om papierverspilling tegen te gaan werken we zoveel als mogelijk digitaal en we archiveren alle documenten digitaal. We stimuleren klanten en leveranciers digitaal te werken en geen fysieke post naar ons te sturen. Bij werk dat we uitbesteden en voor producten waarvan we afhankelijk zijn van derden nemen we duurzaamheid mee als criterium. Is er een duurzaam alternatief beschikbaar, dan kiezen we daarvoor.

We scheiden het afval en het beetje papier dat we gebruiken heeft het FSC-keurmerk. We drinken rainforest friendly en fairtrade koffie, eten biologische producten tijdens de lunch en hebben fruit beschikbaar voor onze medewerkers. Bij een aantal projecten besteden we een bepaald percentage van de omzet aan ‘social return’. Dat betekent dat we lunches, vergaderaccommodaties en incidentele schoonmaakwerkzaamheden op kantoor door mensen laten uitvoeren met een sociale en/of verstandelijke beperking en die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Stec Groep maatschappelijk betrokken

Oude cartridges en kapotte smartphones gaan naar Stichting AAP of een ander goed doel. Onlangs zijn onze laptops vervangen. De oude laptops gingen naar minderbedeelde Arnhemse gezinnen met kinderen die vanwege de lockdowns thuisonderwijs moesten volgen, maar geen beschikking hadden over een laptop. Andere hardware die we vervangen krijgt veelal een nieuwe bestemming bij Peoples Projects in Almere of worden gerecycled. In ons werk zijn we dagelijks bezig met de effecten van klimaatverandering op de gebouwde omgeving. We committeren ons aan dit belang door mee te doen aan Cycling 4 Climate. Zo zijn we met collega’s ook meteen sportief bezig.

Kennis staat centraal in ons werk. Klanten slimmer maken is ons werk, maar we dragen onze kennis ook graag over aan volgende generaties. We hebben elk jaar stagiairs van bachelor- en masteropleidingen. Studenten kunnen bij ons hun scriptie maken en een half jaar meewerken om ervaring op te doen in ons vakgebied. Soms doen leerlingen van middelbare scholen zelfs snuffelstages bij ons. We geven regelmatig gastcolleges. Dit gebeurt op basisscholen tot aan universiteiten.