Expertise

Middenhuur

Alle expertises

Grote en groeiende behoefte aan middenhuurwoningen, maar het aanbod blijft achter

Een grote en groeiende groep huishoudens is op de huidige woningmarkt aangewezen op het middenhuursegment. Dit zijn huurwoningen met een maandelijkse huurprijs vanaf de liberalisatiegrens (€ 763,47, prijspeil 2022) tot circa € 1.000. Trends als flexibilisering, individualisering en de opkomst van de deeleconomie stuwen de vraag naar middenhuurwoningen. De stijging van de hypotheekrente in combinatie met de hoge prijzen voor koopwoningen maken daarnaast dat het gat tussen sociale huur en het koopsegment alsmaar groter wordt. Een groeiende groep middeninkomens die niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning maar op de huidige markt ook geen koopwoning kan financieren, is hierdoor aangewezen op een middenhuurwoning. Voor hen is het vaak de enige kans op een betaalbare woning.

Het aanbod van middenhuurwoningen blijft echter achter bij de vraag. Vooral in het lagere middensegment (net boven de liberalisatiegrens) zijn de tekorten het grootst. Gevolg is een stokkende doorstroming (onder andere vanuit de sociale huur) waardoor doelgroepen als starters, middeninkomens en senioren niet hun gewenste stap op de woningmarkt kunnen maken. De urgentie van dit probleem wordt ook gevoeld bij het Rijk. Zij zetten daarom fors in op regulering van het middenhuursegment door de huurprijzen in de middenhuur straks te maximeren aan de hand van WWS-punten. Het doel is om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen in het middenhuursegment te verbeteren.

Een andere belangrijke stap om te komen tot meer middenhuur op de Nederlandse woningmarkt is het verbeteren van samenwerking tussen de verschillende actieve partijen op de woningmarkt. We merken in de dagelijkse praktijk dat ontwikkelaars, beleggers, corporaties en overheden elkaars taal niet altijd spreken. Stec Groep helpt partijen dichter bij elkaar te komen en gezamenlijk te werken aan meer passende middenhuurwoningen. Dit doen we bijvoorbeeld door het opzetten van samenwerkingstafels en het gezamenlijk opstellen van bidbooks. We geven trainingen aan overheden over het onderhandelen over en rekenen aan middenhuur en we helpen grote beleggers met marktonderzoek en het beoordelen van (middenhuur)projecten.

Een greep uit onze werkzaamheden op het gebied van middenhuur:

  • Ondersteuning van overheden bij dealmaking
  • Opstellen van bidbooks vanuit zowel overheden als marktpartijen
  • Studies naar de kansen voor middenhuur
  • Beoordelen van marktbehoefte voor (midden)huurprojecten
  • Verkennen van acquisitiekansen
  • Portefeuillestrategieën
  • (Grond-)prijsadviezen
  • Ondersteuning bij aanbestedingen
  • Het verzorgen van trainingen op het gebied van rekenen en onderhandelen over middenhuur

Videos

De video opent in YouTube


Publicaties

Klik op het rapport of whitepaper, vul het downloadformulier in en het downloaden start direct.Meer informatie?

Onze adviseurs staan u graag te woord. Mail of bel met 026 – 751 41 00.