Ruimtelijke voetafdruk circulaire economie

Meer nieuws

Feiten en inzichten uit de praktijk 

Circulaire economie betekent transitie van gehele economie 

Nederland zet in op een volledig circulaire economie in 2050. De transitie naar een circulaire economie betekent een transitie van de huidige economie. Het is een verandering van de manier waarop bedrijven, sectoren en ketens nu werken. Van een werkwijze die is gebaseerd op een lineair bedrijfsmodel naar een circulair bedrijfsmodel. De circulaire economie is daarmee geen nieuwe aparte sector, zoals soms wordt verondersteld, maar een transitie van de gehele economie.  

De circulaire economie betekent een transitie voor de gehele economie, waarin activiteiten gaan verdwijnen, bestaande activiteiten veranderen en er nieuwe activiteiten bijkomen. 
Circulaire transitie is een ruimtelijke transitie 

Het verkleinen, vertragen en sluiten van kringlopen en het vervangen van primaire grondstoffen door hernieuwbare opties, zorgt voor ingrijpende wijzigingen in de ketens van grondstoffen, materialen en producten. De circulaire economie verandert daarmee de ruimtelijke voetafdruk van de huidige lineaire economie. In de transitiefase zal een deel van de huidige lineaire economie zich niet kunnen aanpassen. Deze activiteiten verdwijnen waardoor ruimte vrijvalt óf anders wordt ingevuld. Een deel van de bestaande bedrijven past zich juist wel aan, ontwikkelt een nieuw bedrijfsmodel of gaat andere of aanvullende activiteiten ontplooien. Zoals een zand- en grindbedrijf dat een retourstroom gaat opslaan en verwerken. Of een plasticfabriek die fossiele inputs vervangt door het op locatie verzamelen en opwerken van secundaire grondstoffen. In deze groep bedrijven kan sprake zijn van zowel groei, krimp als gelijkblijvend ruimtegebruik. Tot slot komen er nieuwe circulaire activiteiten bij, die voor extra ruimtegebruik zorgen. 

Ruimtelijke impact het grootst op bedrijventerreinen 

De mate van impact op de ruimte verschilt per sector en locatietype. Het ruimtelijke effect is naar verwachting het grootst bij bedrijven en sectoren die grote volumes van grondstoffen en materialen verbruiken, bewerken en vervoeren. Dit zijn vooral stuwende bedrijven en materiaalgerichte sectoren, zoals de basis- en maakindustrie, bouw, logistiek en recycling. Deze bedrijvigheid is hoofdzakelijk gevestigd op bedrijventerreinen, inclusief zeehavens en industrieclusters. Bedrijventerreinen vormen daarmee het brandpunt voor de circulaire transitie.

Bedrijven op bedrijventerreinen (geconcentreerd in de paarse cirkel) verbruiken, bewerken en vervoeren grote materiaalstromen. De transitie naar een circulaire economie zorgt voor een ingrijpende verandering in hoe we de materialenkringloop vormgeven. De ruimtelijke impact van de circulaire economie is daarom groot op bedrijventerreinen
Whitepaper geeft inzicht in concrete ruimtelijke impact circulaire economie

De circulaire transitie roept veel vragen op over de concrete ruimtelijke impact, zowel in omvang als in kwaliteiten en type ruimtevraag. In ons nieuwe whitepaper laten we zien wat de ruimtelijke impact in de praktijk is. We gaan in op de locatiedynamiek van bedrijven door de circulaire economie, wat dit betekent voor de locatiekenmerken van bedrijven en hoe dit zijn weerslag heeft op verschillende typen werklocaties. Ook spreken we onze verwachtingen uit. 

Download hier het whitepaper


Meer informatie?

Heeft u een vraag na het lezen van dit artikel?
Onze adviseurs staan u graag te woord of bel met 026 – 751 41 00.