Aanbod bedrijfsruimte blijft extreem laag: beter benutten bedrijventerreinen broodnodig

Meer nieuws

Update leegstand en aanbod bedrijfsruimte op bedrijventerreinen 2023

De aanbod- en leegstandspercentages blijven extreem laag op bedrijventerreinen in Nederland. De leegstand van alle bedrijfsruimte is gezakt tot 3,2% van de voorraad. Op bedrijventerreinen is het aanbod van bedrijfspanden nóg krapper. Het aanbod van bedrijfsruimte op bedrijventerreinen blijft met 1,8% van de voorraad dicht bij het recorddieptepunt uit 2022. Dit blijkt uit de laatste Aanbodmonitor bedrijfsruimte op bedrijventerreinen van Stec Groep.

Tabel: Aanbod bedrijfsruimte op bedrijventerreinen in Nederland

Bron: Stec Groep – Aanbodmonitor bedrijfsruimte op bedrijventerreinen, 2019-2023.

De extreme krapte op de bedrijfsruimtemarkt belemmert ondernemers bij de ontwikkeling van hun bedrijf. Het remt de in-, uit- en doorstroom van bedrijven en daarmee de dynamiek in de economie en samenleving. Dat is onwenselijk, want juist de grote transities vragen om veranderende activiteiten en zorgen voor hoge ruimtevraag naar bedrijventerreinen.

Naast het zorgvuldig toevoegen van nieuw aanbod ligt een belangrijke oplossing in het optimaler benutten en kwalitatief versterken van bestaande bedrijventerreinen. Zo is op vrijwel elk ‘gemiddeld’ bedrijventerrein nog significante ruimtewinst te boeken (zie ook ons artikel hierover).

Download

Klik hieronder op de link voor het volledige whitepaper over leegstand en aanbod bedrijfsruimte op bedrijventerreinen in 2023 en het document opent direct.


Meer informatie?

Heeft u een vraag na het lezen van dit artikel?
Onze adviseurs staan u graag te woord of bel met 026 – 751 41 00.