Afstuderen bij Stec Groep – Adviseur Mick over zijn stage en onderzoek naar flitsbezorging

Meer nieuws

Hoe ben je bij Stec Groep terechtgekomen?

Voor het afronden van de Master ‘Human Geography’ aan de Radboud Universiteit zocht ik een afstudeerstage. Tijdens deze zoektocht vond ik een advertentie op de website van Stec Groep. Toevallig kende ik het bedrijf al door een gastcollege dat werd gegeven op de universiteit. Dit gastcollege prikkelde mijn interesse en hier is het eerste zaadje geplant. Daarna was het een kwestie van contact opnemen en solliciteren.

Hoe heb je jouw tijd bij Stec Groep ervaren?

Mijn stageperiode was zeer nuttig en leerzaam. Alle collega’s zijn bereid te helpen en hun kennis te delen. Daarnaast was het vooral ook leuk en gezellig. Stec Groep heeft een jong team. Vanaf dag één voelde ik me thuis. Ik werd direct betrokken in projecten en meegenomen naar de klant. Ook al ben je stagiair: je wordt behandeld als echte collega. Het meewerken aan een grote diversiteit aan projecten binnen verschillende werkvelden zorgt voor een steile leercurve. Qua persoonlijke ontwikkeling heb ik veel stappen gezet in deze periode.

Hoe zien je dagen eruit bij Stec Groep?

Het werken bij Stec Groep is afwisselend en dynamisch. Het is lastig om één dag te omschrijven. Tijdens de dagen op kantoor ben ik vooral bezig met het uitvoeren van analyses en het meeschrijven aan rapporten. Vaak vindt er dan ook een meeting plaats met het projectteam. Iedereen is trouwens vrij om thuis te werken maar ik ben liever op kantoor. Hier heerst een aangename en spontane sfeer. Iedereen loopt bij elkaar binnen en rond de middag lunchen we samen. Ook buiten werktijd wordt er genoeg georganiseerd; denk bijvoorbeeld aan borrels en sportactiviteiten. De jaarlijkse buitenlandreis (dit jaar met Wenen als bestemming) was voor mij het hoogtepunt.

Hoe zijn jullie samen tot een onderwerp gekomen voor jouw masterscriptie?

De opkomst en ontwikkeling van flitsbezorgdiensten in onze steden ging buitengewoon snel. Nieuwsartikelen en social media stonden er vol mee. Zowel stadsbewoners als gemeenten waren hier niet op voorbereid en werden overvallen door de gevolgen. Gemeenten kregen in korte tijd veel klachten over flitsbezorging. Met name klachten van omwonenden die last hadden van geluidsoverlast. Daarnaast kwam de verkeersveiligheid in gevaar. Als stadsgeograaf vond ik het zeer interessant om te onderzoeken welke impact flitsbezorging heeft op onze stedelijke omgeving. Daarnaast was het voor Stec Groep nuttig om meer informatie te verzamelen over dit relevante onderwerp.

Wat zijn de belangrijkste conclusies?

Uit mijn onderzoek blijkt dat er bepaalde locatiekenmerken zijn waarmee de negatieve gevolgen geminimaliseerd kunnen worden. Zo is een goede bereikbaarheid cruciaal voor de afwikkeling van grote hoeveelheden verkeersstromen. Daarnaast is de mate van inwonersdichtheid belangrijk, net als het voorzieningenprofiel van de straat. De razendsnelle opkomst kon niet in goede banen worden geleid omdat er simpelweg geen regelgeving bestond voor dit nieuwe fenomeen. De ongunstige locaties van dark stores zorgde dan ook voor veel ophef en de ruimtelijke impact is simpelweg te groot in het midden van een binnenstad of woonwijk. Vandaar dat enige vorm van regulering noodzakelijk is.

Welke adviezen heb je voor gemeenten?

Belangrijk is om aan de voorkant goed na te denken over wat je als gemeente wilt met flitsbezorging. Bepaal waar deze dienst zou kunnen landen en veranker dit in het beleid. Wijs plekken aan waar de negatieve effecten zo laag mogelijk zijn. Aan een doorgaande (toch al drukke) weg aan de rand van een centrum bijvoorbeeld of op binnenstedelijke bedrijventerreinen verspreid over de stad. Flitsbezorgdiensten kunnen dan toch hun businesscase uitvoeren, zonder dat er te veel overlast wordt veroorzaakt. Daarnaast is het belangrijk om met flitsbezorgdiensten in gesprek te gaan. Voer vroegtijdig een constructief gesprek en wees transparant naar elkaar.  

Wat heeft de stage jou opgeleverd?

Om te beginnen: mijn eerste baan! Direct na mijn stage ben ik begonnen als adviseur bij Stec Groep. Mijn stage is zo goed bevallen dat ik mijn carrière hier kan en wil voortzetten. Dit gebeurt vaak bij Stec Groep: ongeveer de helft van alle medewerkers is ooit begonnen als stagiair. Daarnaast heb ik in een korte periode veel geleerd. Van kennis over werklocaties, centrumgebieden en de woningmarkt tot skills in Excel en GIS. Op de universiteit gaat het voornamelijk om theoretische kennis en academische vaardigheden. Bij Stec Groep heb ik echt de theorie in praktijk kunnen brengen. Ik kan dit iedereen aanraden.

Publicaties

Klik op het rapport of whitepaper, vul het downloadformulier in en het downloaden start direct.


Meer informatie?

Heeft u een vraag na het lezen van dit artikel?
Onze adviseurs staan u graag te woord of bel met 026 – 751 41 00.